The Cornerhouse

The Cornerhouse

Key Facts

Year Completed

2002

Architect

Benoy

Value

£52m

Floorplate Size

200000 sq. ft

Client

Wilson Bowden

Build Type

New Build

Breeam Rating

n/a

BWB were appointed by Wilson Bowden Developments to provide environmental, geo-technical, civil and structural engineering solutions for this unique mixed use development in the centre of Nottingham. The development accommodates a multiplex cinema, nightclub, health & fitness club, restaurants, bars and servicing facilities.

A feature of this development was the construction of a deep basement for the entire area of the site immediately adjacent to surrounding public highway. Whilst excavation was mostly undertaken in sandstone, it was nevertheless necessary to provide temporary support works so that new reinforced concrete sub-structure could be safely constructed up to ground level.

The superstructure consisted of a four storey frame with concrete composite floors and clad with various high quality materials. Acoustics and vibration required careful consideration as did the roof mounted plant supports.

BWB Key Contacts

Colin Langford
Colin Langford
Executive Director
The Cornerhouse

The Cornerhouse